Kruiskerk Burgum zoekt nabestaanden vanwege grafonderhoud

De Kruiskerk in Burgum is op zoek naar nabestaanden die betalen voor het onderhoud van de graven. Voor sommige graven is al meer dan twintig jaar niet meer betaald. Daar kwam de kerk achter nu ze de administratie van de graven in de computer zetten. Het kerkhof in Burgum telt meer dan 3500 graven. Van veel graven uit de periode tussen 1918 en 1980 is onduidelijk wie de nabestaanden zijn en wie er moet betalen voor het onderhoud.
De kerk in Burgum probeert er nu achter te komen waar die nabestaanden woonachtig zijn. En dat valt niet mee, want veel mensen zijn verhuisd en hebben geen nieuw adres doorgegeven. In andere gevallen zijn de gegevens onbekend, omdat er vroeger alleen mondelinge afspraken gemaakt zijn. Adressen opvragen bij de gemeente is niet meer toegestaan. Administrateur Bernhard Bos van de Burgumer kerk heeft nu ruim zevenhonderd van de 3500 graven in kaart gebracht. Daarvan zijn meer dan honderd nabestaanden niet bekend.
Op het kerkhof bij de Kruiskerk zijn gele en rode bordjes naast de graven geplaatst. Gele bordjes geven aan dat er al een tijd lang niet betaald is voor het onderhoud van het graf. Als er een rood bordje naast het graf staat, betekent dat dat de grafrechten mogelijk vervallen zijn. Dat zou kunnen betekenen dat de kerk het graf een jaar later mag ruimen en dan kunnen anderen het graf kopen. Op het informatiebord van de kerk staan de namen van de nabestaanden die worden gezocht, ook vermeld. Zo hoopt de kerk dat mensen zich zullen melden.
In 2012 is besloten dat alle kerken in Nederland hun administratie moeten hebben gedigitaliseerd. Dan gaat het ook om de kerkhoven.De Kruiskerk in Burgum heeft na een paar jaar een goed softwaresysteem gevonden voor de adminstratie. Ze kwamen er toen wel achter dat veel informatie niet goed was bijgehouden.