Omrop TIP: Hoe Joodse kinderen in Fryslân terechtkwamen

In de Tweede Wereldoorlog vonden duizenden onderduikers een veilig onderkomen bij Friese families: Joden, geallieerde piloten, verzetsmensen en mannen die weigerden om te werken in de Duitse oorlogsindustrie. Fryslân DOK reconstrueert in een drieluik de onderduikhulp aan die mensen. Met ook een bijzondere ontdekking. Want vond het onderduiken wel altijd in het diepste geheim plaats?

Kinderlijnen

De eerste aflevering van het drieluik vertelt het verhaal over de opzet van de ‘kinderlijnen’, de smokkelroutes van Joodse kinderen van Amsterdam naar Fryslân. Drie dominees in Sneek speelden daarbij een belangrijke rol. Zij zorgden elk in hun eigen kerkelijke gemeente voor onderduikadressen. En zo kregen meer dan 80 Joodse kinderen, waarvan de ouders in bijna alle gevallen werden gedeporteerd, onderdak in Súdwest-Fryslân. Een van die kinderen is de nu 79-jarige Lea Tropp, die als 4-jarig meisje vanuit Amsterdam bij een bakkersfamilie in Abbega terechtkwam. Samen met haar onderduikzusters Klaske (84) en Annie (81) vertelt ze over die tijd en hoe ze nog altijd contact hebben. "Lea is ons zusje, anders kunnen wij het zien", zo zeggen ze.

Friese dorpen

Er bestaat al jaren een beeld dat het onderduiken altijd in het grootste geheim plaatsvond. Uit deze documentaireserie blijkt dat dat helemaal niet het geval was. Vooral in de Friese dorpen wist het hele dorp wel waar de onderduikers zaten. Veel mensen droegen hun steentje bij en dus ontstond er een grootschalige illegale onderduikmaatschappij.
De Fryslân DOK documentaire ‘Underdûkt yn Fryslân, deel 1’ is op zondag om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur elk uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien. De documentaire is ook te zien op NPO 2 op zaterdag om 15.30 uur en zondag om 13.00 uur.