Fryslân vangt niet genoeg statushouders op

Lang niet alle Friese gemeenten halen dit jaar de taakstelling voor het huisvesten van statushouders. Cijfers van het COA laten zien dat 13 van de 24 gemeenten op 1 december nog een achterstand hebben. Vooral de gemeenten Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren, Tytsjerksterdiel en Leeuwarden laten een grote achterstand zien.
Taakstelling
Elke gemeente is verplicht om voor een bepaald aantal statushouders voor een woning te zorgen. Zo moeten Friese gemeenten dit jaar 1.652 vluchtelingen met een verblijfsvergunning huisvesten. Tot september zitten ze maar op de helft van dit aantal. Per 1 december moeten volgens het CAO nog een kleine vierhonderd statushouders een woning in Fryslân krijgen.
Moeilijke opdracht
Súdwest Fryslân, De Fryske Marren en Tytsjerksteradiel zeggen de taakstelling dit jaar niet te halen. Súdwest-Fryslân heeft plannen voor extra huisvesting voor statushouders. Deze plannen zijn nog niet openbaar, omdat het gemeentebestuur hier nog over moet besluiten.
De Fryske Marren hoopt de achterstand in 2017 in te halen. Ze willen bijbouwen in de grote plaatsen in de gemeente. Ook Tytsjerksteradiel heeft moeite met de huisvesting van statushouders, omdat de gemeente in verhouding niet veel sociale huurwoningen heeft. De gemeente is bezig met een plan van aanpak voor de huisvesting van statushouders.
De gemeente Leeuwarden verwacht deze maand nog wel een groot gedeelte van de toegewezen statushouders te kunnen huisvesten.
Boete
Het kabinet speelt met het idee om gemeenten die hun taakstelling niet halen te beboeten. Friese gemeenten laten weten hier geen zorgen over te hebben. Ze zeggen dat ze maximale inspanning leveren om het voor elkaar te krijgen. Bovendien is de taakstelling voor 2017 een stuk lager, door de lagere instroom van vluchtelingen. Dat geeft gemeenten meer ruimte om achterstanden in te halen.