Nieuwe dienstregeling voor bus en trein; wat betekent dat?

© ANP
Reizigers van trein en bus moeten vanaf zondag goed opletten: de nieuwe dienstregeling gaat dan in. Zowel de NS als Arriva hebben alle vertrektijden van trein en bus tegen het licht houden. En er verandert nogal wat. Maar waarom? En hoe komt het dan voor u?
Waarom komt er een nieuwe dienstregeling?
De NS verandert elk jaar wel wat aan de vertrek- en aankomsttijden. Maar voor het eerst in tien jaar is de hele dienstregeling opnieuw gemaakt. Daar is dan ook een paar jaar aan gewerkt. Maar nodig was het wel, zegt Lisa Neves Gonçalves van de NS. "Deze verandering is nodig omdat wij de komende jaren verwachten 20.000 extra reizigers per dag te gaan vervoeren. Dus we moesten opnieuw ontwerpen, want de vorige dienstregeling liet dat niet toe."
En wanneer de NS aanpassingen doet, heeft dat uiteraard ook gevolgen voor Arriva. Dus ook die dienstregeling ging op de schop. Bovendien is er in Fryslân de afgelopen jaren heel wat veranderd op de wegen. Denk aan de Haak om Leeuwarden en de Centrale As. Daardoor moeten bussen andere routes rijden en verdwijnen er bushaltes of komen er haltes bij.
In het zuiden van de provincie en op de Waddeneilanden heeft Arriva de concessie voor de komende jaren gewonnen. Dat betekent dat de vervoerder vanaf zondag ook daar het busvervoer mag verzorgen. En daar hoort natuurlijk een nieuwe dienstregeling bij.
Wat zijn de grootste veranderingen?
Bij de NS zijn er een paar zaken die voor Fryslân van belang zijn. Zo vertrekken de twee stoptreinen van Leeuwarden naar Zwolle op andere tijden, namelijk om acht en twintig minuten over het uur. Dat betekent dat er twaalf of 48 minuten moet worden gewacht op een stoptrein. Daarnaast rijdt er nog een derde trein in het uur, dat is een intercity.
De bedoeling was dat er vanaf dit weekend nog een vierde trein op het traject zou worden ingezet, maar dat bleek niet haalbaar. Het elektriciteitsnet zou dan overbelast raken. ProRail werk aan een oplossing en vanaf eind 2017 moet de vierde trein kunnen rijden, verwacht de NS. Op de site van de NS staan alle wijzigingen.
Bij Arriva verandert er heel veel. De trein tussen Leeuwarden en Harlingen Haven vertrekt tussen de 5 en 15 minuten eerder. Maar ingrijpender nog zijn de aanpassingen bij het busnetwerk. Zo zijn er nieuwe buslijnen over de Centrale As. Het gaat om lijn 155 (Leeuwarden-Feanwâlden-Station Dokkum-Lauwersoog) en lijn 355 (Leeuwarden-Dokkum). Die laatste is een rechtstreekse verbinding.
Het stadsvervoer in Leeuwarden blijft gelijk, die dienstregeling is afgelopen maart al aangepast.
In het zuiden van de provincie verandert vooral rondom Drachten veel: de vertrektijden en de haltes waar wel of niet gestopt wordt. Kijk voor een overzicht op de website van Arriva.
Zijn er al klachten?
Nog voordat de nieuwe dienstregeling is ingegaan, heeft reizigersplatform Rover al een meldpunt voor klachten geopend. Vanuit Fryslân kwamen er tot nu toe 13 klachten binnen. Ton Ettema van Rover Fryslân is vooral niet te spreken over het feit dat de twee stoptreinen vanuit Leeuwarden naar Zwolle zo dicht op elkaar vertrekken. "Die verdeling is niet handig en daar gaan we ook nog over in gesprek."
Bij de provincie zijn ze alleen bekend met de klacht van leerling Wolter van der Maten uit Garyp. Door de overgang van het busvervoer naar Arriva komt de bus niet meer vijf keer per uur door het dorp, maar nog maar twee keer.  Dat zorgt niet alleen voor problemen bij Garipers, maar ook inwoners van Earnewâld en Oudega kunnen minder makkelijk naar Leeuwarden komen. Van der Maten verzamelde 600 handtekeningen en bood die aan bij de gemeente. Die heeft de provincie ingeschakeld en die heeft vrijdag een gesprek met Arriva.
Zijn er nog tips?
Buschjauffeur Martin Feddema in Feanwâlden reed tot nu toe op lijn 53, mar dat wordt straks lijn 55. "Mensen moeten dus goed opletten, want niet alleen de vertrektijden en haltes zijn anders, ook de nummers van de bus."
Als laatste heeft hij nog een oproep voor de reizigers."Als u de komende week een buschauffeur tegenkomt die niet zo zeker van zijn of haar zaak is, help hem of haar dan even. Er komt heel voor op ons af."