Wat is het nut van vaccineren nog?

De meesten van ons hebben ze zelf wel gehad, al weten we daar het meeste niet meer van. Maar als je kinderen hebt, weet je het zeker nog wel: de vaccinaties die ze krijgen. Het doet je zelf evenveel pijn als de kleine, maar het idee is dat het voor je eigen bestwil is: prikken tegen bijvoorbeel de mazelen, de bof, rode hond en polio.
Maar steeds meer ouders vragen zich af of het wel goed is. Ze maken zich zorgen over wat kinderen ingespoten krijgen. De overheid wil die twijfels wegnemen, door in gesprek te gaan met de ouders.
Jeugdarts Ingrid Hoogma van GGD Fryslân denkt dat ze wel weet waar die zorgen vandaan komen. "Met de opkomst van internet is er ontzettend veel informatie beschikbaar gekomen. Het is dan vaak lastig om de goede, betrouwbare informatie eruit te halen."
Aluminium
Zo gaat op internet het verhaal rond dat er aluminium in de vaccinaties zit. "Maar dat is zo'n minimale hoeveelheid", legt Hoogma uit. "Je krijgt veel meer binnen via wat je inademt of eet. Er zit meer aluminium in borst- of flesvoeding, dan in een inenting."
Hoogma krijgt veel vragen over het nut van de vaccinaties, de stoffer die erin zitten en de bijwerkingen. "Mensen denken vaak: die ziektes komen niet meer voor, dus waarom zouden we nog inenten?"
Keus ligt bij de ouders
Een begrijpelijke vraag, vindt ze, maar het blijft nodig benadrukt Hoogma."Zou je nu stoppen met inenten, dan krijgen de ziekteverwerkers weer een kans. Tot nu toe hebben we duizenden sterfgevallen voorkomen door in te enten. En dat willen we blijven doen."
Toch wil de jeugdarts wel een ding duidelijk maken: "De keus om wel of niet in te enten ligt bij de ouders." In Fryslân ligt het tal ouders dat wel vaccineert boven de 90 procent.