Marrekrite wil gps-systeem voor hulpdiensten uitbreiden

Meldkeamer Drachten
De Marrekrite wil het nummersysteem op de steigers en borden om hulpdiensten de weg te wijzen, verder uitbreiden. Het recreatieschap beheert ook fiets- en wandelnetwerken in de provincie en ook die bordjes hebben allemaal een gps-codes.
Door die door te geven aan de meldkamer, kan de aanrijtijd van de hulpdiensten verder worden beperkt. Dat zegt Lourens Touwen van De Marrekrite. Hij nioemt het plan van Staatsbosbeheer om zulke codeborden in het Lauwersmargebied te plaatsen een goed initiatief.
Al blijft de rol van de centralist op de Meldkamer heel belangrijk. Die moet de goede vragen stellen om de hulpdiensten zo snel mogelijk op de exactie locatie van de calamiteit te krijgen.
Blij met initiatief
De Meldkamer in Fryslân is blij met het initiatief van staatsbosbeheer om in het Lauwersmargebied borden met codes te plaatsen om hulpdiensten de weg te wijzen. Dat zegt Roel Barkof van de Meldkamer. Hoe meer van zulke borden, hoe beter, vindt hij.
Het helpt medewerkers van de ambulance of brandweer om eerder de weg te vinden. Het is nu vaak lastig om de exacte locatie aan te geven in een natuurgebied. Op de borden staat een code die overeenkomst met gps-coördinaten. De hulpdiensten kunnen daarmee bepalen waar ze precies moeten zijn.
Honderd bordjes
Het is de bedoeling dat er zo'n honderd bordjes in het Lauwersmargebied komen. De Meldkamer in Fryslân werkt sinds een paar weken met een sms-systeem. Met een smsje naar de melder kan de Meldkamer de gps-gegevens van de smartphone achterhalen en die doorgeven aan de hulpverleners. Voorwaarde is wel dat mensen beschikken over een 3G- of 4G-netwerk én dat ze de 'plaatsbepaling' aan hebben staan op de telefoon. Anders werkt het systeem niet.
Daarom blijven de borden met unieke nummers erop hard nodig, zegt Barkof. De Marrekrite werkt al tien jaar met zulke borden bij aanmeerplaatsen.