Hoogleraar: Slecht mobiel bereik? Zeg het tegen de provider

Mensen die in buitengebieden wonen en een slecht bereik hebben met hun mobiele telefoon, moeten dit aangeven bij de provider. Als die geen of te weinig klachten krijgt, dan doet de provider niets om het slechte bereik te verhelpen. Dat zegt hoogleraar electrotechniek Bart Smolders van de Technische Universiteit in Eindhoven. Om minder afhankelijk te worden van providers, kunnen buurtschappen met elkaar een wifi-netwerk instellen om zo gratis te bellen, zegt Smolders.
Volgens Smolders heeft het slechte bereik in huizen en kantoren veel oorzaken, zoals staal dat in kozijnen of in de bewapening van beton zit. Ook slecht weer heeft invloed op het bereik. In buitengebieden staan vaak te weinig antennemasten. Klagen bij de provider kan dan als gevolg hebben, dat die een extra antenne plaatst. Veel Friezen ervaren problemen met het mobiel bereik in de provincie. Uit onderzoek van Omrop Fryslân in samenwerking met de NOS blijkt dat het bereik nog net een voldoende krijgt van de Friese gebruikers.
Dat sommige gebieden in Fryslân nog steeds een slecht bereik met mobiele telefoons heeft, ligt mede aan het verzet van omwonenden tegen de komst van nieuwe zendmasten. Ook is het moeilijk om een vergunning voor een antenne te krijgen, zegt woordvoerder Jacob Groote van KPN. "Met gemeenten zijn we constant op zoek naar goede plekken waar we masten kunnen neerzetten, zodat we onze antennes en mobiele netwerk kunnen uitbreiden en dat is niet altijd eenvoudig. Niet iedereen is blij met een grote mast in zijn tuin en soms is het heel moeilijk om een vergunning er voor te krijgen."