Veel problemen met mobiel bereik in Fryslân

Het mobiele bereik in Fryslân krijgt nog net een voldoende van de Friese gebruikers. Dat blijkt uit onderzoek van Omrop Fryslân in samenwerking met de NOS. Fryslân staat met een cijfer van 5,8 op een achtste plek in Nederland.
Alleen de inwoners van Gelderland, Drenthe en Noord-Brabant geven een nog lager cijfer dan de Friezen. Omrop Fryslân en de NOS hebben in Fryslân dik 1100 mensen ondervraagd over de ervaringen met hun mobiele netwerk. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag of er overal in huis gebeld kan worden.
De gemeente Weststellingwerf krijgt het laagste cijfer in de provincie: een 4,1.
Klagen maar niet overstappen
Het grootste gedeelte van de mensen in onze provincie is klant bij KPN (36%) of Vodafone (23%) de rest van de inwoners is verdeeld over 12 andere providers. Een kleine meerderheid van de Friezen, 51 procent, heeft wel eens bij zijn mobiele aanbieder geklaagd over het bereik, maar overstappen lijkt voor veel mensen een stap te ver. Maar 32 procent is inderdaad overgestapt van provider vanwege het slechte bereik. Opvallend resultaat in het onderzoek is dat de meerderheid van de Friezen (68%) zegt dat ze buiten en om de eigen woning geen goed bereik hebben.
Op onderstaand kaartje zijn alle inzendingen te zien die meegedaan hebben aan het onderzoek. Een rode telefoon betekent een negatieve beoordeling van het mobiele bereik.
Germ Dijkstra uit Echtenerbrug heeft ook meegedaan aan het onderzoek. Hij kan alleen maar bellen als hij op de bovenverdieping van zijn woning staat. Nadat de zendmast uit Oosterzee weggehaald is, en er een Vodafone-mast bij de A6 is gekomen, is het bereik slecht geworden, zo zegt Dijkstra. Hij is voor zijn werk afhankelijk van de mobiele telefoon en het internet. Dijkstra vindt het daarom ook vervelend dat hij nu niet altijd te bereiken is, en vaak pas later ziet dat hij een oproep gemist heeft.
Antenne in huis
Jolanda van den Akker uit Rohel heeft al jarenlang last van een slechte mobiele verbinding. Ze woont al 20 jaar in Rohel en volgens haar is het bereik eigenlijk altijd al een drama geweest. Van den Akker heeft de mobiele telefoon nodig voor haar werk, en kreeg daarom van haar vorige werkgever een antenne in huis. Toen was het bereik goed, maar wel duur. Ze is nu overgestapt naar een andere provider, en nu zit ze dus opnieuw met een slechte verbinding.
Van alle aanbieders scoort Simyo het beste in Nederland. Zij krijgen een 6,4 voor het mobiele bereik. Over Vodafone zijn de mensen het minste te spreken. Het bedrijf krijgt met een 5,5 nog maar net een voldoende.