Sieta van Keimpema: "CETA betekent valse concurrentie"

Als de Walen voet bij stuk houden, gaat het CETA-verdrag niet door. Dat zegt Sieta van Keimpema van de melkveehoudersvereniging Dutch Dairymen Board. Zij voerde actie tegen het verdrag en verwacht dat Europa en Canada lang met Wallonië zullen onderhandelen, tot ze de Walen zover tegemoet gekomen zijn dat zij het verdrag wel willen ondertekenen.
Alle landen moeten met het verdrag instemmen, zegt Van Keimpema. "Dat is democratisch. Wallonië heeft haar problemen met het verdrag al veel eerder aangegeven, maar er is toen niets mee gedaan."
De rest is wel akkoord 
De Europese Unie en Canada denken nu dat ze donderdag het vrijhandelsverdrag nog gewoon kunnen ondertekenen. "Er is nog tijd", zei EU-president Donald Tusk maandagavond. De andere 27 lidstaten van de Europese Unie hebben het akkoord al wel goedgekeurd.
Valse concurrentie
Als het akkoord wordt ondertekend, zullen boeren last krijgen van valse concurrentie, waarschuwt Sieta van Keimpema. Europese en Canadese boeren moeten namelijk aan totaal verschillende regels voldoen. Binnen een week nadat een kalf is geboren, moeten veehouders in Europa bijhouden waar het kalf heeft gestaan en welke medicatie het heeft gehad. Het kalf kan dan helemaal worden gevolgd. In Canada werkt men niet zo, terwijl het registratiesysteem Europese boeren veel geld kost..
Verboden hormonen en medicijnen
Door het registratiesysteem hebben consumenten in Europa de garantie dat ze geen vlees- of zuivelproducten krijgen die bijvoorbeeld zijn behandeld met verboden hormonen of medicijnen. "Bij koeien uit Canada kunnen ze dat niet bewijzen, omdat zo'n registratiesysteem er niet is," aldus mevrouw Van Keimpema. "Bovendien mogen boeren daar ook hormonen en medicijnen gebruiken die hier streng verboden zijn."
Geen Canadees vlees tegenhouden
Het vlees van Canadese koeien kan hier in de winkels worden verkocht, als CETA doorgaat. In het verdrag is dat verwoord als 'mutual recognition'. "Wij accepteren elkaars wetten. Dat betekent niet dat de Canadese producten moeten voldoen aan onze regels. Het is juist andersom. Wij mogen geen Canadese producten meer tegenhouden, omdat ze niet aan onze eigen regels voldoen. Dat maakt het gevaarlijk."
Waar komt ons voedsel vandaan?
Je kunt met het CETA-verdrag lang niet altijd zien waar een product vandaan komt, zegt Van Keimpema. Op alles wat Nederland binnenkomt en wat opnieuw wordt verpakt, mag 'Herkomst: Nederlân' worden gezet. Bijvoorbeeld kaas die gesneden wordt. Dus, je weet niet meer wat je precies eet,
Belangrijk verdrag
Er is jarenlang onderhandeld over CETA. Europa en Canada zien het als een belangrijk verdrag, vanweger de impuls voor de onderlinge handelsrelaties.