Friese cybercrimineel blijft vastzitten

De 35-jarige Friese verdachte van cybercriminaliteit blijft in elk geval nog een paar maand vastzitten in het belang van het onderzoek. Dat heeft de Leeuwarder rechtbank dinsdagmiddag besloten in de pro forma zitting tegen de man. De ICT'er heeft de afgelopen jaren volgens justitie op sluwe wijze van meer dan 3.000 mensen de inloggegevens achterhaald. Een gedeelte daarvan heeft hij aansluitend gebruikt om - volgens de officier van justitie - op zijn minst 140 mensen op te lichten en geld afhandig te maken.
Unieke zaak
Het gaat volgens justitie om een unieke zaak die nog altijd groeit. Justitie denkt nog zeker een paar maand bezig te zijn om de zaak rond te maken. Justitie verwacht uit te komen op meer dan 400 strafbare feiten. Justitie praat tot nu toe over een buit van op zijn minst 100.000 euro voor de verdachte, maar sluit niet uit dat dat bedrag nog hoger wordt.
Maatschappelijk belang
De advocaat van de verdachte, mr. Jillis Roelse, vroeg vanmiddag om schorsing van de voorlopige hechtenis van de verdachte. Volgens de advocaat had zijn cliënt geweldig veel spijt van wat hij heeft gedaan en wil hij graag zijn leven zo snel mogelijk weer oppakken. Dat verzoek werd afgewezen vanwege het grotere maatschappelijke belang van het politieonderzoek naar de cybercriminaliteit.
Kritiek op persofficier
De raadsman had hem afgelopen week bijzonder gestoord aan het interview dat persofficier mr. Pieter van Rest aan Omrop Fryslân gaf over de zaak. Van Rest zou daarin over de verdachte gepraat hebben, net als zou al vaststaan dat hij het heeft gedaan. Advocaat Roelse vindt dat Van Rest te ver is gegaan in het geven van zijn persoonlijke indrukken van de verdachte. Omdat het nog maar om een verdachte gaat, had de persofficier zorgvuldiger en terughoudend moeten zijn, zegt mr. Roelse.
In 2017 voor de rechtbank
Justitie verwacht nog op zijn minst een paar maanden bezig te zijn met het vervolgonderzoek in deze zaak. De zaak zal daarom niet eerder dan in de loop van 2017 inhoudelijk worden behandeld door de Leeuwarder rechtbank.