Fryslân Hartveilig: "20 procent overleeft hartstilstand"

Steeds meer mensen overleven een hartstilstand. Dat komt door de inzet van burgervrijwilligers en het netwerk van AED's (mobiele defibrillatoren). De kans op overleven was twintig jaar geleden nog geen 10 procent, nu is dat landelijk ongeveer 25 procent, zo blijkt uit cijfers van de Hartstichting die maandag bekend zijn gemaakt.
Volgens Erwin Duursma van Stichting Fryslân Hartveilig ligt dat percentage in Fryslân net wat lager, op 20 procent. "We hebben de afgelopen 2,5 jaar hard gewerkt om meer burgerhulpverleners te werven."
Burgerhulpverleners
Zo'n 6000 mensen zijn dat nu. Daarvoor waren het zo'n 3000 vrijwilligers. Dat aantal is verdubbeld, maar het zouden eigenlijk 11.000 moeten zijn. "Het aantal burgerhulpverleners zit inderdaad in de lift en we hopen dat er ook nog steeds meer vrijwilligers bijkomen. Het percentage dat een hartstilstand overleeft, ligt in Fryslân iets lager dan landelijk omdat er enerzijds minder vrijwilligers zijn en anderzijds er minder AED's op openbare locaties beschikbaar zijn. Vaak zijn er wel AED's in winkels of gebouwen, maar die zijn dan na kantoortijden niet beschikbaar bij noodsituaties. Ons streven is om van de ongeveer 2500 AED's die er in Fryslân zijn, er steeds meer toegankelijk te maken."