Vluchtelingen krijgen extra taalles op MBO

Jonge vluchtelingen die van de internationale schakelklas in Drachten komen, krijgen voortaan nog twee jaar extra taalles op het MBO van de Friese Poort. In de schakelklas zitten vluchtelingen tussen de 12 en de 18 jaar.
Ze stromen vaak door naar het MBO, maar als ze daar op zitten, hebben ze vaak nog veel moeite met de taal. Ze mogen de echte vakopleiding, bijvoorbeeld in de bouw, de zorg of de horeca, nu eerst even uitstellen en storten zich dan bijna helemaal op de taal.
Akkemar Born is docente aan de Friese Poort en heeft voor haar studie onderzoek gedaan naar de overgang van de schakelklas naar het MBO. Volgens haar blijkt in de praktijk dat een goeie overgang tussen de schakelklas en het MBO lastig is. Ze vertelt: "Het blijkt dat de twee jaar als basis niet voldoende is. In de vervolgopleiding is daarom extra ondersteuning nodig. Ze moeten zich de taal eigen maken maar studeren daarnaast ook in die taal. De taalles helpt bij de algemene ontwikkeling en brengt andere vakken ook op een hoger niveau."
Stage
De lessen beginnen maandag. Er zijn 13 leerlingen. "Ze krijgen tien uur taalles, maar ook bij een vak als rekenen komt veel taal bij kijken, dat realiseer je je misschien niet zo gauw, maar om te begrijpen wat er staat, moet je de taal kennen." Ook gaan de leerlingen vrij vlot op stage die ook vooral is gericht op het leren van de taal. "In Balk is al een azc en ik denk dat bij de te openen azc's in Sneek en Heerenveen ook schakelklassen komen. Het probleem ligt in de aansluiting. Er is weinig kennis van elkaars onderwijs."