Omrop TIP: Muziektherapie voor mensen met dementie

Muzykterapy © Omrop Fryslân - Aukje de Hoop
Muziek maakt mensen blij, kan ontspannen, geeft troost en brengt herinneringen terug. Kortom: muziek raakt ons. Bij muziektherapie wordt hiervan gebruik gemaakt.
Mensen met dementie kunnen veel profijt hebben van muziektherapie. "Bij dementerenden neemt vaak de spraak af. Door samen te luisteren naar muziek, en zo mogelijk samen te zingen, wordt er contact gemaakt." Mariska de Vries geeft muziektherapie aan dementerende ouderen in Bennemastate in Hurdegaryp. Bij muziektherapie wordt muziek ingezet, bijvoorbeeld om mensen rustiger te maken of juist om ze te activeren.
Met elkaar zingenMensen die last hebben van een depressie of apatisch worden, kunnen baat hebben bij groepstherapie. Met z'n allen zingen zorgt voor verbinding tussen mensen en laat het verschil tussen mensen (met en zonder dementie) verdwijnen.Mensen die last hebben van een depressie of apatisch worden, kunnen baat hebben bij groepstherapie. Met z'n allen zingen zorgt voor verbinding tussen mensen en laat het verschil tussen mensen (met en zonder dementie) verdwijnen.Liedjes van vroeger brengen herinneringen terug die mensen in een goede sfeer brengen. Een sfeer die de rest van de dag meegenomen wordt. Bovendoen vindt Mariska: "Door middel van muziekterapie is het mogelijk de mens achter de dementie naar voren te krijgen. Als je daar een glimp van op mag vangen dat vind ik enorm waardevol."Liedjes van vroeger brengen herinneringen terug die mensen in een goede sfeer brengen. Een sfeer die de rest van de dag meegenomen wordt. Bovendoen vindt Mariska: "Door middel van muziekterapie is het mogelijk de mens achter de dementie naar voren te krijgen. Als je daar een glimp van op mag vangen dat vind ik enorm waardevol."Boekje met oude liedjesBoekje met oude liedjes
Mariska werkt aan een project om muziek in alle huiskamers van Bennemastate te krijgen. Met een collega ontwikkelt ze een boekje met oude liedjes, aanknopingspunten voor gesprekken over het lied, een cd en eenvoudinge muziek voor gitaar. Volgend jaar moet het boekje klaar zijn.
Buro de Vries mocht bij een groepssessie muziektherapie aanwezig zijn.