Omrop TIP: Hop plukken in Bolsward

17 sep 2016 - 15:39
  • Aart van der Linde snijt ien fan de ranken hop los

Een bierbrouwer heeft hop nodig want hop zorgt voor de bittere smaak. Zoals Ester Osinga van bierbrouwerij Us Heit zegt: 'Hop is it piper en sâlt fan it bier." Nederlandse bierbrouwers halen hun hop meestal uit Duitsland. Bij 'Us Heit' in Bolsward vonden ze vier jaar geleden dat ze ook wel zelf hop konden telen. "We hellen al ús yngrediïnten hjir út de omkriten, útsein de hop, dat woenen we oars ha."

Plukmachine

Hop groeit aan lange ranken en daaromheen kwamen 20 grote palen van 6 meter hoog voor de brouwerij te staan. In totaal zo'n 100 planten met verschillende soorten hop. Afgelopen week was de oogst. Eigenaar Aart van der Linden snijt een rank los en duwt deze door de nieuwe plukmachine. "In prototype, sels ûntwikkele tegearre mei in masinefabryk yn Boalsert". Een enorme verbetering, want andere jaren gebeurde het plukken helenmaal met de hand. De oogst duurde dan wel drie weken. Nu is het in een dikke wike klaar.

Alleen vrouwlijke hopplanten bloeien en dat bloempje van de hop heet een hopbel. In het midden van de (onbevruchte) bel zit een geel stofje, lupuline. Daar gaat het de bierbrouwer om. Na het plukken worden de bellen gedroogd en opgeslagen. De 100 planten leveren genoeg op om een jaar bier van te brouwen.

Meer hierover zondagmorgen om 11.00 uur in Buro de Vries.

Deel dit bericht op:
(advertinsje)
(advertinsje)