Voedsel weggooien? Reitse maakt liever hutspotloempia's!

Topkok Reitse Spanninga uit Joure schrikt ervan dat er in Nederland elk jaar ruim twee miljard kilo aan voedsel word weggegooid. Dat is gemiddeld 135 kilo per persoon. "Niet te geloven. Sommige mensen krijgen niks, en wij gooien hier zo veel weg."
Veel mensen gooien eten weg als het over datum is. Maar dat is niet altijd nodig, zegt Reitse. "Opa Reitse zei altijd: 'je moet er maar van uitgaan, dat als het niet meer te eten is, dan is het bedorven.' En dat is ook zo. Yoghurt is voor een bepaalde datum fris, en lekker, maar als het over een bepaalde datum is, dan wordt het wat zuurder. Maar dan is het nog niet bedorven. Dan moet je er even wat zoets doorheen roeren. En kaas waar schimmel op zit.. Kaas schimmelt heel snel. Snij het eraf, dan kun je het gewoon eten. Daar mankeert niets aan."
Mensen zien voedselverspilling niet als een groot probleem, zegt Toine Timmermans van de Wageningen Universiteit tegen de NOS. "Het gaat om een mentaliteits- en gedragsverandering en dat is het ingewikkeldste deel van het probleem." Reitse heeft vier tips voor mensen die toch graag minder voedsel willen verspillen.
1. Maak een boodschappenbriefje 
"Het oog is groter dan de maag. Ik maak zelf ook vaak de fout. Je moet gewoon een boodschappenbriefje hebben. Wat heb ik nog in huis, en wat moet ik nog hebben. En dat haal je op. Niet te veel kopen. Dan bespaar je ook nog veel."
2. Goed doseren
"Je moet goed afmeten wat je eet. Met rijst bijvoorbeeld heb je aan één koffiekopje per persoon genoeg. En dan niet een cappuchinokop, want die is weer veel groter. Maar als het water opstaat en je dan de rijst erin gooit, dan denk je snel: 'Ojee, dat kan bijna niet genoeg zijn, en dan gooi je er toch weer meer in, maar je houdt altijd over."
3 De vriezer is je vriend
"Bijvoorbeeld met pastasaus. Als ik dat voor twee personen klaarmaak, dan maak ik wat meer. Dan komt er wat meer volume in, dan is het lekkerder. En dan houd je dus over. Even in een bakje, de helft in de vriezer en de volgende keer haal je dat er weer uit, en dan heb je ook weer genoeg. Daar wordt het niets minder van."
4 Wees creatief
"Van brood kun je toast maken. Een beetje olijfolie erop, en dan in de oven. Dan wordt het mooi goudbruin. Dan snijd je dat in blokkjes, en heb je toastjes. En als ik een stamppot heb, hutspot ofzo, en er is iets over, dan heb ik wat van die loempia-velletjes, daar maak ik dan hele kleine loempia's van, die vries ik dan in en dan heb ik nog een leuk snackje. Een loempia met hutspot erin. Hartstikke lekker! Maar je moet het wel leuk vinden natuurlijk."