Nieuwe boten Rijkswaterstaat in strijd tegen hardvaarders

Met twee nieuwe snelle boten moet Rijkswaterstaat er voor zorgen dat er niet meer te hard gevaren wordt op de Waddenzee. Alleen in de betonning tussen Harlingen en Terschelling mogen motorboten of zeilboten met een motor zelf hun snelheid bepalen, maar daarbuiten mogen ze hooguit 20 kilometer per uur.
Tot 2009 was de politie verantwoordelijk voor de handhaving. Die taken gingen toen over naar Rijkswaterstaat, maar zij mochten tot nu alleen waarschuwingen geven aan snelheidsovertreders.
Naar aanleiding van kritische kamervragen daarover gaf minister Melanie Schultz van Hagen onlags toestemming aan Rijkswaterstaat om ook boetes uit de te delen of processen-verbaal op te maken.
Geen goede kennis
Het valt nautisch verkeersleider Ted van der Zee van Rijkswaterstaat op dat veel mensen op het water geen goede kennis hebben van de nautische regels die gelden op de Waddenzee. Handhaving op het water is dan ook hard nodig.
Te hard varen op het water buiten de betonning en ook andere overtredingen kunnen aardig in de papieren lopen. Als je te hard vaart, geen vaarbewijs hebt, geen zwemvest of brandblusser aan boord hebt, dan kun je zomaar een bekeuring van 800 euro aan je broek krijgen.