Brexit: "Er is straks flink meer papierwerk nodig"

Fries Europarlementariër Jan Huitema (VVD) is geschrokken van het besluit van de Britten om uit de Europese Unie (EU) te stappen. Hij had niet verwacht dat de Britten deze keuze zouden maken. Donderdagavond wees alles er nog op dat het Remain-kamp zou winnen.
Huitema ziet de Brexit als een signaal voor de andere landen om nog eens te zien hoe de EU is opgezet, en hoe die op dit moment werkt. Huitema vindt het jammer dat Groot-Brittannië straks niet meer bij de EU hoort.

Ondernemers

Voor ondernemers is het nog afwachten wat de Brexit precies zal betekenen. Een groot aantal bedrijven in Fryslân handelt met de Britten, en die bedrijven zullen in de toekomst te maken krijgen met nieuwe handelsregels. Ook de koers van de Britse pond heeft invloed op de zaken die er worden gedaan. De koers is sterk gedaald, en dat is niet goed voor de export.

Papierwerk

Kris Tirry van MPC in Gorredijk doet 15% van zijn zaken met Britse bedrijven. Hij heeft er vertrouwen in dat er goede handelsovereenkomsten zullen worden gesloten met Groot-Brittannië. Wel denkt hij dat de Friese bedrijven er flink wat papierwerk bij krijgen als ze spullen willen verkopen aan de Britten.

John Jorritsma

In een eerste reactie noemt Fries Commissaris van de Koning John Jorritsma het weggaan van de Britten triest. De klok gaat nu weer 40 jaar terug, zegt hij op twitter.

Verrassing

Voorstanders van een Brexit wonnen het referendum van donderdag met 52 procent van de stemmen. Van de Britse kiezers heeft 72 procent zijn stem uitgebracht. De uitslag is een verrassing. Volgens de meeste opiniepeilers zouden de voorstanders van het EU-lidmaatschap winnen.

Gemengde reacties

Op de Leeuwarder vrijdagsmarkt zijn de reacties verdeeld. Begrip, onbegrip en twijfel: alles kwam voorbij. "Jammer dat zoveel mensen terug willen naar vroeger", "Der bin te folle earme lannen by kaam, dêr't ús jild no hinne giet", "We mutte weer werom naar su at it froeger was en de gulden mut oek weer terug'.
Er zijn ook mensen die zich zorgen maken dat onze economie hier 'een opdonder' van krijgt en dat we een instabiele tijd tegemoet gaan. Een vrouw maakte het niet zo veel uit: "Ik fyn dy Engelsen mar eigenwize, aristokratyske mênsen..."