Waddenzee telt weer een groeiend aantal mosselbanken

In mokselbank op de Waadsee © Bruno Ens / Sovon Foto
Er zijn weer meer meerjarige mosselbanken in de Waddenzee. Dat blijkt uit een telling van natuurorganisaties. Deze mosselbanken liggen met name in het gebied, waar mosselvissers geen zaad vangen. Dat is in 2008 afgesproken tussen overheid, vissers en natuurorganisaties.
Er ligt nu 500 hectare aan mosselbanken in die beschermde zones. Dat betekend dat in een derde deel van de geulen geen zaad meer gevangen wordt. Zo ontstaan meerjarige mosselbanken: mosselbanken met mossels van verschillende leeftijden.
Die vormen een leefgebied voor bijvoorbeeld anemonen, vissen en zeesterren.
"Het is mooi om te zien dat bescherming helpt en het beoogde natuurherstel is begonnen", concludeert regiodirecteur Wilfred Alblas van Natuurmonumenten. "Van de mosselsector heeft de omschakeling naar MZI's een grote inspanning gevergd en het is mooi dat die beloond wordt. Ook voor de sector is er perspectief."
Nu het zaad niet meer opgevist wordt, krijgt het zaad de kans uit te groeien tot mosselen. Deze jonge mossels worden opgevangen in speciale installaties. Dat zijn touwen die in het water hangen. Op zee zijn ze herkenbaar door de rijen drijvers in verschillende kleuren. Uiteindelijk gaan de jonge mosselen naar Zeeland om te eindigen op de eettafel.
Duurzame verandering
Het mosselconvenant is succesvol. De mosselbanken krijgen de kans om oud te worden en de innovatie om mosselen via de installaties te vangen werkt. Er wordt al 16 miljoen kilo mosselzaad op deze wijze binnengehaald. Dat geeft ruimte om in 2018 de volgende stap uit het mosselconvenant te zetten en nog eens tien procent van de geulen te sluiten voor het vissen van mosselzaad van de bodem.