Werk aan aquaduct bij Drachtsterbrug ligt al weken stil

07 jun 2016 - 13:59
  • Drachtsterbrêge yn Ljouwert

Het werk aan het aquaduct bij de Drachtsterbrug in Leeuwarden ligt al een paar weken stil. Nog steeds zijn de provincie en aannemer Heijmans het niet eens over de kosten van het aquaduct. Meerdere keren heeft de bouw van het aquaduct vertraging opgelopen, door technische mankementen. Daardoor liepen de kosten flink op. Heijmans heeft nu het werk neergelegd totdat er een overeenstemming is met de Provincie. Die laatste wil er op dit moment niets over zeggen, volgende week komen ze met meer nieuws. 

Bij de start van het werk aan het aquaduct, eind 2014, leek het er nog op dat het verkeer eind 2015 door het aquaduct zou rijden. Maar al snel moest de bouwer de plannen bijstellen. Doordat de grondlaag harder was dan gedacht, duurde het langer om de damwanden in de grond te krijgen. Dat heeft bijna een jaar vertraging veroorzaakt.

Wateroverlast

Eind 2015 hadden de bouwers te maken met wateroverlast. De aquaductbak was lek, en is twee keer vol met water gestroomd. In oktober, en in november. Voor de zekerheid zijn de aangrenzende straten een paar dagen afgesloten geweest. Duikers hebben het lek dichtgemaakt.

Verzakkingen

Begin 2016 bleek dat de Drachtsterbrug was verzakt bij het leegpompen van de aquaductbak. Daardoor konden daar een paar dagen geen vrachtauto’s over de brug rijden. Eerder was er ook al sprake van verzakking, dat kwam toen doordat zand onder de brug wegspoelde.

Verkeerde palen

In februari liep de bouw van het aquaduct nog eens vier maanden vertraging op door een fout met funderingspalen. Die waren verkeerd geplaatst en daardoor moesten er nieuwe palen worden geslagen. Het duurt nu in elk geval tot het eind van dit jaar voordat het aquaduct klaar is. 

Deel dit bericht op:
(advertinsje)
(advertinsje)