Regenboogtrap tegen discriminatie in Leeuwarden

Op het Leeuwarder Mata Hariplein is zaterdagmiddag op het Fries Straatfestival de zogenoemde 'regenboogtrap' officieel in gebruik genomen. Dat werd gedaan door de wethouder van cultuur, Sjoerd Feitsma.
De regenboogtrap is een initiatief van de VVD en fractie Brakenhoff in de Leeuwarder gemeenteraad. Het is bedoeld als symbool voor het vieren van verscheidenheid, tegen alle vormen van discriminatie. Dat is nodig, want het aantal meldingen van discriminatie neemt de laatste jaren weer toe. In Leeuwarden waren het er afgelopen jaar 168.
Homobeweging
De kleuren van de Regenboogtrap zijn geleend van de regenboogvlag van de homobeweging.
Reinbôgeseebrapaad, reinbôghestoep, reinbôgetreppen
Verschillende Nederlandse steden hebben al langere tijd een regenboog-zebrapad of een regenboogstoep. In Leeuwarden is met opzet gekozen voor een regenboogtrap van keramiek omdat die langer meegaat en bovendien ook beter past bij de Friese cultuur.
Mata Hariplein
Als plaats voor de trap is gekozen voor het Mata Hariplein tussen stadsschouwburg De Harmonie en poppodium Neushoorn, omdat dit centraal in het Leeuwarder uitgaansgebied ligt. Het zou in dat uitgaansgebied even normaal moeten zijn als twee jongens of twee meisjes hand in hand lopen, dan wanneer een jongen en meisje dat doen, zegt woordvoerder Cees van Baalen van COC Fryslân.