Moeilijke tijden voor hospices, maar ze weigeren niemand

Het aantal mensen dat in hun laatste levensfase gebruik maakt van een hospice neemt af. De hospices hebben het daardoor financieel moeilijk. De vergoeding die gegeven wordt is lang niet kostendekkend. In het Julia Jan Wouters Hospice in Heerenveen merken ze dat ook. Er zijn goede afspraken gemaakt met de thuiszorgorganisatie, maar als er een tijdje niemand is, komt er ook geen subsidie binnen.
Het zou mooi zijn als mensen gemakkelijker vanuit een verpleeghuis naar een hospice zouden gaan. Dat mag wel, maar gebeurt in de praktijk niet.
Thuis overlijden
Lineke KLeefstra van het hospice Marcelis Goverts in Leeuwarden vindt dat logisch. Zij denkt dat mensen het liefst overlijden in een vertrouwde omgeving. Kleefstra vindt de hospices van groot belang maar ziet wel dat er steeds minder mensen gebruik van maken. Financieel lukt het haar de financiën op orde te houden. De bezettingsgraad in Leeuwarden is hoog. Ook zijn er goede contacten met zorgverzekeraar De Friesland. Die helpt mensen die graag hun laatste dagen in een hospice willen doorbrengen goed.
Financiële problemen
Landelijk gezien hebben vele hospices financiële problemen. Omdat de budgetten op zijn, lukt het soms niet patiënten op te nemen. Ingrid Geling van het Julia Jan Wouters Hospice zegt dat zoiets hier niet snel zal gebeuren: "Der is altyd wol in potsje te finen. Wy wegerje net ien." Dat geldt ook voor Palet in Leeuwarden. Mochten mensen daar de eigen bijdrage niet kunnen betalen, dan wordt een beroep gedaan op de gemeente Leeuwarden. "Dy hat dan dêr ek in potsje foar. Sa kin eltsenien goed holpen wurde," zegt Lineke Kleefstra.