Langstzittend raadslid Rinze Visser voor de 14e keer geïnstalleerd

Hij is 83 jaar oud, zit al 52 jaar in de gemeenteraad en is het langstzittende raadslid van Nederland. Rinze Visser van de NCPN (Nieuwe Communistische Partij Nederland) is voor de 14e keer geïnstalleerd in De Fryske Marren.
Rinze Visser van de NCPN bij zijn installatie © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
"Het kan best zijn dat ik me niet meer zo kan inzetten als toen ik nog 40 jaar was hoor," begint Rinze Visser zijn verhaal terwijl hij aan de keukentafel in zijn woonplaats Lemmer zit. Hij haalt de krant en een magazine van tafel en legt die in de krantenbak.
Zijn vrouw komt even langs om een jas op te halen, want ze zal ook naar een bijeenkomst. De volledige familie blijft actief. Visser pakt een blauwe tas om zijn spullen in te doen. Hij maakt zich klaar voor zijn 14e installatie.

Langzamer, maar meer tijd

"Ik moet er wel bij zeggen dat ik toen nog volop aan het werk was. Ik moest toen alles er nog bij doen. Nu kan ik me wel volledig richten op de politiek. Ik ben wat langzamer geworden, maar ik heb wel meer tijd. Dat compenseert dus mooi."
Rinze Visser van de NCPN in De Fryske Marren © Omrop Fryslân, Onno Falkena
Nadat Visser al zijn spullen heeft ingepakt, wordt hij opgehaald door een collega-gemeenteraadslid. "Ik ben voor de volle 100 procent fit," zegt hij, terwijl de politici naar het gemeentehuis in Joure rijden. "Maar ik heb wel corona gehad en moet nog wel wat opknappen. Dat valt nog niet mee. Ik hoest nog wat, dat is minder. Kortademigheid is ook vervelend, maar dat gaat ook wel weer over. Het houdt me niet van het werk."

Op de vertrouwde stoel

De autorit naar het gemeentehuis duurt een klein kwartiertje. Nadat Visser de deuren van de zaal opent ploft hij tussen de andere gemeenteraadsleden in zijn stoel neer. Hij is de enige van de NCPN in de raad. Al is Visser dat gewend, want hij heeft diverse keren als enige in een partij gezeten.
Verkiezingsposter van Rinze Visser en de Nieuwe Communistische Partij-NCPN © Omrop Fryslân, Sian Wierda
Alles went, al word je wel ouder. "Het grootste verschil met twintig jaar geleden is dat ik nu twintig jaar ouder ben en dus niet meer over de sloot spring", zegt Visser. "Verder zit er niet zo veel in. Ik denk nog steeds hetzelfde. Het is niet dat stilstand achteruitgang is. Ik vind nog steeds dat alle mensen gelijk zijn. Ik probeer om me altijd voor de volle 100 procent in te zetten. Wat mijn 100 procent is dan, hè."

"Actueler dan ooit"

Volgens Visser is het idee van een communistische partij absoluut niet achterhaald. Hij wil zich de komende vier jaar inzetten om dat duidelijk te maken.
Rinze Visser over zijn missie
Visser zegt: "Het geluid dat we laten horen moet blijven. Sterker nog, ik denk dat het actueler is dan ooit. Als je kijkt naar de verschillen in inkomen bij de mensen, dan is dat wel duidelijk. Het is nog nooit zo groot geweest. De komende jaren wil ik me inzetten voor de mensen met de smalle beurs. Al wordt het mijn einde. Ik ben daar altijd klaar voor."