Schulting: "Weet nog niet of ik dit seizoen ook voor langebaan ga"

Maar liefst zeven Friese shorttrackers maken dit seizoen kans op deelname aan de Olympische Winterspelen in februari 2022. Woensdag was de seizoensaftrap bij een sponsor in Amsterdam.
De Friese shorttrackers maken hun plannen voor dit seizoen bekend
Van de zes is Suzanne Schulting eigenlijk al zeker. Omdat ze wereldkampioen is, is ze al verzekerd van deelname aan de Olympische Winterspelen. Maar wat ze met het langebaanschaatsen gaat doen, weet ze nog niet. "Op het moment dat we klaar zijn met plaatsing als land voor de Spelen, zeg ik: Oké, hoe sta ik ervoor op de langebaan? Wat voor trainingswedstrijden moet ik nog rijden? Hoe gaan die? Krijg ik er energie van?"

Deelname OKT langebaan nog niet zeker

Schulting is er nog niet zeker van of ze tussen Kerst en oud en nieuw aan het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) gaat meedoen. "Nou kijk, het NK en EK Shorttrack zit er dicht op. Als het tot gevolg heeft dat ik niet honderd procent het beste van mezelf kan laten zien, dan moet ik mezelf wel afvragen hoeveel zin het heeft eraan mee te doen."
Suzanne Schulting over het seizoen dat voor de deur staat:
Sjinkie Knegt voelt zich fysiek goed. "Honderd procent." Hij ziet wel dat de concurrentie sterk toeneemt in het Nederlandse team. " Normaal was ik wel zeker van mijn plek. Dat zal nu anders zijn, maar dat vind ik ook wel weer leuk."
Omdat er veel jonge shorttrackers bij gekomen zijn, zoals de broers Jens en Melle van 't Wout en Sven Roes, is de concurrentie sterk toegenomen. "De concurrentie in de groep is groter dan ooit. Anders ging het altijd om vijf of zes jongens. Nu zijn het er, denk ik, wel elf. Maar dat maakt het er alleen maar mooier op."
Sjinkie Knegt voelt zich goed bij meer concurrentie:
Daan Breeuwsma ziet ook dat de concurrentie toeneemt. Bovendien is hij met zijn 33 jaar de oudste van de ploeg. Voor het EK van vorig jaar moest hij zijn plaats afstaan. "Maar op het WK was ik er weer bij en heb ik mijn waarde wil laten zien " Sterker nog: "Volgens mij reed ik daar mijn beste rondjes. Ik heb mijn waarde wil laten zien. Daarom vind ik het ook zo leuk. Dit is niet een jaar om zomaar wat te doen of te proberen."

Hoe kun je je plaatsen voor de Spelen?

Het is nu nog onbekend hoeveel deelnemers Nederland naar de Winterspelen mag afvaardigen. Dat worden vier of vijf.
Individueel geldt: Als er drie Nederlandse shorttrackers bij de beste 25 zitten in het klassement na afloop van de vier wereldbekers (met aftrek van het slechtste resultaat), gaan er voor elke afstand drie Nederlanders naar de Spelen.
Voor de relay geldt: Bij de mixed-relay moet Nederland bij de beste 12 eindigen. Bij de relay voor vrouwen en mannen moet Nederland na vier wereldbekers bij de beste acht eindigen.
Welke shorttracker naar de Spelen gaat, is nog niet duidelijk. De extra kwalificatie-eisen zijn nog niet zeker. De kans is groot dat als je een medaille behaalt op een van de vier wereldbekerwedstrijden, je je plaatst. Alleen Suzanne Schulting is nu al verzekerd van deelname, omdat ze wereldkampioen is.
Daans vriendin Rianne de Vries is met haar 30 jaar de een-na-oudste bij de vrouwen. "Ik heb dit seizoen één doel en dat zijn de Spelen. Me daarvoor plaatsen wordt wel spannend. Ik ben lekker aan het rijden en tot nu toe kan ik alleen maar zeggen dat ik er alles aan gedaan heb."
Slechte voorbereiding Itzhak de Laat
"Ik ben gewoon eerlijk. De afgelopen twee maanden ging het schaatsen niet zo lekker", zegt Itzhak de Laat. De Leeuwarder maakt zich geen zorgen, maar de voorbereiding had beter gekund. "Je wilt vooral in een seizoen als dit gewoon de beste zijn. Maar aan de andere kant, vaak als de grote wedstrijden eraan komen, sta ik er wel weer. Dan komt die wedstrijd-vibe en ben ik weer goed."

Schema